De herfst is in aantocht: dit helpt je bij een goede overgang

Als de zon loodrecht boven de evenaar schuift, spreken we van een equinox. Dit gebeurt twee keer per jaar, in de lente en in de herfst. De veranderingen in het licht zijn op dat moment het grootst, waardoor we de lente en herfst als intense overgangen ervaren. Je herkent het wel: je denkt ineens: wow! Is het nu alweer donker?  Op 23 september heeft de zon weer de equinox bereikt en worden de dagen snel korter. 

De zomer, het vuur element, dooft langzaam uit. De gewassen zijn volgroeid; bomen werpen hun vruchten en zaden af. Het proces van binnenhalen kan beginnen. We ruiken de herfst wat ons herinnert aan het verval en de winter die onherroepelijk gaan komen. Maar voordat het zover is, beleven we eerst nog het najaar in al zijn complexiteit. Van oudsher is de herfst de periode van oogsten. In landelijke regio’s worden nog steeds traditionele feesten gevierd, zoals wijn- en bierfeesten.  Kermissen en jaarfeesten herinneren aan de gebruiken van onze germaanse, keltische,  friese voorouders. Alles wat bedierf moest op, de rest op tijd in stallen en kelders opgebrogen. 

Met dankbaarheid werken 

Het kan heel fijn zijn om op of rond deze tijd een ritueel te plannen om de overgang te vieren en bewust te beleven. Dit kun je alleen doen of samen met een lieve vriend(in), je partner of je gezin. Het ritueel hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar afscheid nemen van de zomer terwijl je de herinneringen aan de laatste maanden de revue laat passeren. Spreek uit wat je beleeft hebt en wat je dankbaar loslaat of meeneemt. Spreek ook dank uit voor wat je allemaal gratis en vanzelfsprekend bezit, zoals vrienden, een fijn huis, innerlijke vrede of je gezondheid. Wat je loslaat, kunnen jullie eventueel op papier opschrijven en in een ritueel verbranden. Voel je lichter en bevrijd. 

Besef dat niets in het leven krampachtig vastgehouden mag worden. De oude vorm heeft zijn tijd gehad. Bij iedere nieuwe cyclus in je leven, gaat je leven door een soort herfst waarbij de oude manier van denken of doen losgelaten mag worden. In de natuur zien we ook dat de bladeren die losgelaten worden weer als voedingsbron dienen voor nieuw leven. Het loslaten is echt en definitief. Als een blad eenmaal gevallen is, kan deze niet meer terug aan de boom. 

Een tijd van sublimeren

Deze periode kenmerkt zich ook door snelle veranderingen in ons. Persoonlijk vind ik de herfst een fijn seizoen. Ik verheug me erop te ontdekken wat in mijzelf gesublimeerd mag worden. Sublimatie betekent: naar een hoger, nobeler niveau omzetten. zoals een rauwe steen tot een diamant geslepen wordt. Om dit proces te ondersteunen kun je bijvoorbeeld de komende weken je meditatiepraktijk weer oppakken. De centrale vraag mag zijn: Hoe kan ik een beter en liefdevoller mens worden? Welke stemmen, meningen en gedachten wil ik wel of niet horen. Welke meningen en gedachten wil ik voor me houden of uitspreken? 

Net als in de lente wanneer er meer yang in de lucht komt, is dit een overgangsfase waar we normaliter even mee moeten stoeien. Veel mensen vinden verandering algemeen lastig, maar de herfst verlangt nog eens het loslaten, een lastig proces. Dit proces vraagt om rust, stilte en inkeer.  We komen in de herfst bij de meer existentiële vragen: wat blijft er nog over als ik er niet meer ben? Wat is echt waardevol? Wat heeft het oude mij gebracht? De gevoelens die gezien en gevoeld worden zijn de toegang naar diepere wijsheid binnen in ons. Het op de juiste manier betreden van de herfst, biedt ons gezondheid, wijsheid, kracht en helderheid.  

Vraag: ben ik yin of yang?

Ben je een yang persoon dan kun je bij het voelen van de herfst schrikken of in opstand komen. Je zult je van nature wat meer verzetten tegen het meer yinne in de atmosfeer. Ben je een meer yin persoon dan kun je bij het aantreden van de herfst denken: Heerlijk! Eindelijk mag het weer een beetje rustiger!

In de herfst hebben we te maken met het metaal -element. Dit is volgens de vijf elementen theorie die acupuncturisten en oosterse geneeswijzen al eeuwen gebruiken.  Voor een evenwichtig metaal element zijn nodig:

  1. Geduld en rijping.
  2. Moed om los te laten.
  3. Bereidheid tot introspectie.
  4. Meditatie (en qi gong/yoga) praktijk.

Het aarde element voedt het metaalelement. Dat wil zeggen dat een goede voeding (denk aan de goede oogst in de nazomer) belangrijk is. Het ondersteunt het sublimatieproces waar het metaal element voor staat. Let dus de komende tijd wat beter op je voeding. Neem liever een appel als tussendoortje en maak tijd vrij om lekkere stoofpotjes te bereiden. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *