Wat maakt je als hsp gelukkig?
Hooggsensitief zijn betekent voor mij dat mijn voelsprieten altijd uitstaan en ik in veel situaties met anderen snel verbaasd of gefrustreerd raak. Waarom reageert de ander zoals hij of zij doet? waarom is de communicatie niet helderder en correcter?
Onlangs stuurde ik mijn boekhouder een kort lijstje met een paar kleine vragen. Hij liet het tien dagen liggen, waardoor mijn klanten weer aan het wachten waren. Toen ik hem erop aansprak zei hij: “Ja, ik zat ermee in mijn maag….DUS liet ik het liggen.” Voor mij zijn dit soort antwoorden lastig. Ik begrijp dat je soms een paar dagen nodig hebt om iets te doorvoelen en ik begrijp ook dat je soms door de hoeveelheid werk dingen vergeet. Maar dat je iets laat liggen OMDAT je ermee in je maag zit, vind ik vaak moeilijk.
1. Gezonde grenzen hebben
Eén van de leerprocessen in mijn leven is het communiceren en in stand houden van gezonde grenzen. Ik ben gedurende mijn leven van grenzeloosheid naar steeds striktere grenzen gegaan en ben nu bezig deze twee uitersten in een compassievol centrum te brengen. Aangezien HSP’s vaak mensen behagen en de behoeften hebben om het belang van anderen boven die van zichzelf te stellen, kan het opbouwen van gezonde grenzen best enkele jaren in beslag nemen. Met veel cliënten werk ik aan dit thema. In relaties kan het moeilijk zijn om je diepe emoties van zelfafwijzing te helen, of iets te doen wat gemeen of onaardig aanvoelt.. Daarom vind je het vaak moeilijk om ‘nee’ tegen mensen te zeggen.
Gezonde grenzen zetten is niet iets dat je eenmalig doet door een muur om jezelf heen te bouwen. Het is verleer een ongein proces van onderhandelen en afbakenen van je behoedten. Daar komt veel communicatie bij kijken. Niet iedereen heeft zin in zoveel communicatie en ook zul je vaak mensen ontmoeten die profiteerden van jouw meegaande houding en helemaal niet willen meebewegen. Maar als je een deur hebt gesloten die dicht moest, beloont het universum je altijd voor je moed. Je krijgt een enorme energie ervoor terug en je leven gaat weer in sync met je soul purpose en dat voelt fantastisch!
Volg een HSP training om je grenzen te versterken !
2. Over alle gevoelens mogen praten
Als hoogsensitief persoon ligt je kwaliteit en je valkuil op het gebied van voelen. Je voelend vermogen zit in je lijf, in je intuitie. Dat je veel voelt is een zegen en een uitdaging. Dat je gevoelens wilt uiten en analyseren hoort bij je persoonlijkheid. Uitspreken van wat je voelt is iets heel anders dan uiten van gevoelens. In het eerste geval praat je over jezelf als een toeschouwer. Je zegt: “Ik merk op dat ik me heel boos voel” in plaats van je woede op iemand botvieren. De eerste vorm is een volwassen manier van communiceren, de tweede vorm een kinderachtige. Een hsp heeft het nodig om te processen van wat er binnenin gebeurt, maar mag vaak ook leren om de verantwoordelijkheid zelf te dragen.
3. In verbinding zijn
Ben je een hoogsensitief persoon dan vind je het fijn als je mag praten over je gevoelens en waarnemingen maar ook dat de mensen met wie je relaties hebt, zich uiten. Niets frustreert of verwart een hoogsensitief persoon meer dan geen contact krijgen met (de ziel van) de ander. Je voelt dat er iets speelt, maar je kunt geen contact krijgen. De manier waarop we communiceren, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, dus is een deel van je begripvol over de manier waarop de ander in verbinding gaat. Maar meestal is de manier niet volwassen of constructief. Als gevoelige ziel heb je een relatie nodig waarin je niets hoeft te verbergen en waarin de ander niets verbergt. Je voelt je pas dicht bij de ander staan als je je allebei openstelt voor de stroom van gevoelens die dagelijks veranderen. Diepe, stimulerende gesprekken zijn als zuurstof voor hooggevoelige mensen.
4. Een eigen ruimte om te herstellen
Een hsp wordt gelukkig van tijd en ruimte alleen. Dit betekent dat hooggevoelige mensen een veilige ruimte nodig hebben die helemaal voor henzelf is. Het is niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend om je eigen toevluchtsoord te creëren. toch is dit een essentieel aspect van je welzijn. Een rustige, ontspannende oase brengt je zintuigen en zenuwen tot rust, herstelt je gezondheid en zorgt ervoor dat je kunt verwerken wat je mee hebt gemaakt. Mijn slaapkamer is ook mijn yoga-, meditatie en contemplatieruimte. Hier werk ik s nachts of overdag (het liefst in de ochtenduren) aan het integreren van alle ervaringen die ik op gedaan heb. Deze ruimte biedt mij troost en veiligheid. De ruimte is helemaal ingericht naar mijn smaak met veel witte dekens, kaarsen en een altaar. Omdat ik gevoelig ben voor licht, heb ik hele prettige klein lichtkettinkjes. Iedere hsp heeft zo’n plek nodig waar hij of zij geen rekening hoeft te houden met de energie van anderen.
5. Al vroeg in mijn trainingen ontwikkelde ik de rescue kit – een toolbox voor ontprikkeling. Iedereen heeft andere voorkeuren als het gaat om smaak, reuk of tast dus is het zinvol dat je nadenkt over jouw persoonlijke ontspanningsprogramma. Wat vind je lekker? Wat ruik je graag? Wat zie je graag? Wat hoor je het allerliefste? bouw rondom je zintuigen een rescue kit zodat je snel uit de stress stand weer in de relax stand kunt komen als je even een pittige dag hebt. De ene persoon zweert bij ademhalingsoefeningen en mandala’s tekenen, de ander wordt kalm van zijn favoriete muziek. De een moet iedere dag een stuk lopen, terwijl iemand anders het meest ontspant van koken met een glaasje wijn. Ieder heeft een eigen persoonlijke set aan ontprikkelalternatieven. En dat is helemaal ok!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!