Op vakantie als hsp?

Misschien heb je lang uitgekeken naar de vakantie. Een heerlijke en broodnodige onderbreking van de dagelijkse stress. Even helemaal niets en lekker bijkomen. Helaas, zijn een complete verandering van setting en het verlies van vertrouwdheid voor veel hooggevoeligen juist reden om stress te krijgen. Hoe kan je ervoor zorgen dat  je als HSP niet juist gespannen, overprikkeld en uitgeput raakt tijdens je welverdiende vakantie?

Ga je naar de stad of naar het strand? Grote kans dat je nog steeds niet echt ontspant. Je komt namelijk voortdurend vreemde mensen met energieën tegen die je onbewust oppikt. Bovendien zul je in sommige streken de hitte en het stof moeten trotseren. Ons lichaam heeft de natuur nodig om zijn gezondheid op peil te houden, zich te ontdoen van stresshormonen en snel weer in balans te komen. Tegenwoordig woont iets meer dan 50% van de wereldbevolking in steden. Als we het begin van de verstedelijking definiëren als de opkomst van de industriële revolutie, wonen mensen echter minder dan 0,01 procent van de geschiedenis in stedelijke omgevingen.

#Houd je gewoontes en routine aan

Blijf in je eigen ritme en pas je niet al te zeer aan anderen aan. André en Karin kwamen tijdens twee opeenvolgende zomers in een stevige relatiecrisis. Tot ze in therapie bij mij erachter kwamen dat het juist de vakantie was die ervoor zorgde dat Karin extreem overprikkeld raakte. We gingen op zoek naar de exacte oorzaken en ontdekten dat reisgenoten en verlies van routine de boosdoeners waren. Karin ging gewoonlijk ‘s ochtends hardlopen, at ‘s middags gezond en ging dan altijd even rusten. Deze routine liet ze helemaal los omdat André’s vrienden, met wie ze hun huisje deelden een heel ander ritme hadden. Bereid om zich aan te passen, vergat Karin om goed voor zichzelf te zorgen. Toen ze besloten het daaropvolgende jaar niet met André’s vrienden weg te gaan en haar routine eaan te houden, ging het veel beter.

# Download kalmerend meditaties

Reis je in vliegtuig,trein, bus en tram? Zit je op een druk terras, doe dan oortjes in en luister naar een kalme meditatie. Door je oren te beschermen, zet je een grote stap in het afgrenzen van je omgeving, zonder dat je er anderen mee lastig valt. Hier download je allerlei versterkende, reinigende of kalmerende reismeditaties. 

#Langzaam reizen

In plaats van te racen naar je bestemming in Zuid Frankrijk, Spanje of Italië, kun je overwegen om slow te reizen: neem tussentijds een wandeling in een verlaten bos een stukje verwijderd van de snelweg. Zelf overnacht ik vaak in een hangmat in een bos als ik onderweg naar Zwitserland ben. Zoek een pick nick plek even weg van de drukte in plaats van in een wegrestaurant stoppen.  Mijn ouders reden altijd over B wegen en klapten tijdens de lunch de picknick tafel uit in willekeurig grasveld of bos.

#Opladen in de natuur

Bomen en planten leveren ons niet alleen de noodzakelijke zuurstof, maar ook het perfecte milieu om te regenereren. Zorg ervoor dat je ten minste dagelijks wat tijd in de natuur doorbrengt. Een hsp heeft prikkelvrije fasen in de natuur hard nodig. Neem dagelijks de tijd om je bewust van overtollige negatieve energie te doen door flink te gapen en even wat planten aan te raken. Wees dus alert dat je altijd even een park opzoekt tijdens je stadtrip. Of zoek in een stad ten minste de stilte van een binnentuin of kerk.

#Draag zonnehoed en zonnebril

De zon en zomerlicht kunnen erg intens zijn en ons hoofdpijn, een gevoel uitputting of overprikkeling bezorgen. Wees alert op het vele licht en kies ervoor om op het heetst van de dag niet in volle zon te gaan. Trek je liever in de middag een paar uurtjes terug in een donkere, koele kamer. Een frisse douche en je bent aan het einde van de middag weer helemaal opgeknapt om de lome avond  of bruisende nachtleven in te gaan.

#Blijf afstemmen en luisteren naar je intuïtie

Blijf connected met jezelf en luister naar je intuitie. Voelt een bepaald restaurant toch niet goed? Of toch geen behoefte aan nog een uitstapje. Wees trouw aan je gevoel en luister naar je gidsen/support team/ engelen. Heb je een heel gevoelige aura, neem een kristal mee die je even aanraakt om te weten wat goed voor je is. Of een pak engelenkaarten. Het gaat met name om de intentie. Kristallen worden overigens ook al eeuwen gebruikt om lichaam, huizen en bedrijven te reinigen en te beschermen. Je kunt in je tent of hotelkamer een kristal plaatsen of er één op je lijf dragen. Gebruik beschermende edelstenen zoals Obsidiaan, Amethist, Zwarte Toermalijn, Tijgeroog en Citrien om schadelijke trillingen te blokkeren en negatieve energie te verwijderen.

Boek een reading 

Koop Susan’s bestseller Leven met hooggevoeligheid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *