5 tips om meer van jezelf te houden

Zelfcompassie kan soms nog een hele uitdaging zijn: jezelf volledig lief hebben en omarmen. Als wij niet onvoorwaardelijk van onszelf houden, wie doet het dan?Jezelf positief herprogrammeren is een absolute must voor iedere HSP. Ontvang 5 TIPS om jezelf als hsp meer lief te hebben.

# Oefen in dankbaarheid
Dankbaarheid is de krachtigste energie die het universum ons heeft gegeven. Zelfs nog krachtiger dan liefde. Dankbaarheid kan de sterkste steen weer zacht maken. Maak er een gewoonte van om dagelijks voor het slapen gaan een lijstje te maken van de (kleine) dingen waar je dankbaar voor bent. Wees dankbaar voor het feit dat je in een vrij land woont, dat je gezond bent of vrienden hebt. Wees dankbaar voor het dak boven je hoofd en de kansen die je krijgt om te studeren. Groot of klein, alle energie die je kunt omzetten in positiviteit is een krachtige impuls en plaveit de weg naar meer zelfcompassie.

# Luister naar inspirerende meditaties
Om je parasympathicus, het zenuwstelsel dat jou gerust stelt, een boost te geven kun je het beste regelmatig naar inspirerende geleide meditaties luisteren. Er zijn er genoeg te vinden op internet maar je kunt bijvoorbeeld ook de meditaties Accepteer je hooggevoeligheid downloaden. Al luisterend kun je je open stellen voor de kalmerende woorden en muziek en tegelijkertijd diep ontspannen. Zo koppel je de fysieke sensatie van kalmte een ontspanning aan de bekrachtigende woorden uit de meditatie. Dit is de meest effectieve manier om je onderbewuste te programmeren om meer van jezelf te houden.
.
#Benoem in gesprekken je sterke punten
Neem de tijd om vijf van je sterke punten op te schrijven. Ga er even helemaal mee aan de slag en verbind jezelf met deze kwaliteiten, die jij waarschijnlijk vanzelfsprekend vindt. Dat zijn ze niet! Ze zijn bijzonder en ze mogen rustig vaker benoemd worden! Ik ben bijvoorbeeld heel creatief en aardig. Zorg vervolgens dat je in gesprekken met vrienden, familie of collega’s regelmatig benoemt wat je goed vindt aan jezelf. Even wennen? Het kan zijn dat je veel meer gewend bent om je zwakke kanten te belichten en je onzekerheid te tonen. Het gaat er nu om dat je hardop zegt wat je goed kunt. Oefening baart kunst!

#Wees gul met complimenten
Wanneer heb je iemand voor het laatst een compliment gegeven? Wanneer we anderen complimenten geven, helpen we ons brein om zich te concentreren op wat goed gaat en mooi is. Hierdoor worden we ontvankelijker voor positieve energie. Voor een HSP is dit belangrijk omdat we zo vaak piekeren over dingen die we lastig of onprettig vinden. We worden en worden afgeleid door onze overprikkelde omgevingen. Dus deze oefening kan ons helpen weer optimistisch naar het leven en de mensen om ons heen te kijken.

#Verwijder nare herinneringen met EMDR
EMDR is een techniek die je helpt om los te komen van nare herinneringen. Als je hsp bent heb je wellicht meer last van het verleden. Als hoogsensitief persoon ben je nou eenmaal ontvankelijker voor krassen op onze ziel, zoals zachte houtsoorten dat hebben. Blijven deze krassen in ons systeem zitten, verworden ze tot trauma. Dikwijls kunnen nieuwe ervaringen dit oude trauma (telkens weer) triggeren. Heb je negatieve overtuigingen over jezelf die maar niet weg gaan? Boek dan een EMDR sessie met mij. We kunnen in korte tijd veel negatieve emoties opruimen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *