Als hsp heb je een lange adem nodig

Samen met uitgeverij Boom leg ik de laatste hand aan mijn nieuwste boek HSP op de Werkvloer. Komende tijd post ik regelmatig content uit dit nieuwe boek. Vandaag iets over geduld. Waarom heb je als hsp vaak geduld nodig?

1. Zelfvertrouwen opbouwen  

Als hsp vind je het dikwijls lastig om jezelf te verkopen. Je wilt je beroepen op ware kennis en vakmanschap en niet op gladde verkooppraatjes. Niet zelden behoren hsp’s daarom tot de laatbloeiers. De kwaliteiten van hoogsensitieve mensen komen pas echt uit de verf als ze veel ervaring hebben opgebouwd en ze innerlijk weten wat ze waard zijn. Hoewel je ideeën oprecht en goed zijn, heb je dikwijls meer tijd nodig om je veilig te voelen en volledig te ontplooien. Je bouwt gestaag aan je ervaring, netwerk en zelfvertrouwen. Dit geldt ook voor Jaap. Jaap heeft na ruim twintig jaar dienst bij energiebedrijven de stap gewaagd om zich als projectmanager te verzelfstandigen. Nu hij voorbij de vijftig is, weet hij wat hij wel en niet kan. Na meer dan 20 jaar dienst als projectmanagers bij verschillende energieleveranciers, waarin hij niet altijd volledig zichzelf kon zijn en niet altijd het werk deed dat hij ambieerde, kan hij zich nu, als zelfstandige, door een breed opgebouwd netwerk en met veel ervaring op zak, zichzelf vanuit zelfvertrouwen in de markt zetten. Zijn bedrijf, DueszGREEN, richt zich op het implementeren van duurzame energieprojecten zoals windmolenparken, zonne-energie en biomassa. Naast een dosis integriteit en een goed netwerk, heeft Jaap nu pas echt het zelfvertrouwen om zichzelf in zijn ideale werk te positioneren.

2. Een shift van de ander naar jezelf

Vaak gaat het dan ook om een shift van pleasen van de ander, naar focussens op jezelf en jouw doelen. Niet meer alle ballen in de lucht houden, maar focussens op jouw belangen. Niet meer altijd ja en amen knikken, maar grenzen durven stellen. Ook dit leer je vaak gaandeweg je leven pas. Ik leerde Jaap jaren geleden kennen, toen hij door mijn boeken ontdekte dat hij hooggevoelig is. Hij bezocht enkele van mijn trainingen en leerde zichzelf daardoor opnieuw uitvinden. Het gaf hem een verhelderende impuls aan alle uitdagingen waar hij destijds voor stond. “In mijn carrière en in mijn huwelijk ben ik, als typische hsp, heel lang gericht geweest op het voldoen aan de verwachtingen van de ander. Ik dacht dat dit de enige manier was om relaties goed te houden. Dit kostte me natuurlijk heel veel energie en ik kwam hierdoor niet goed uit de verf. Nu, met levesnervaring ben ik daar makkelijker, of eigenlijk daadkrachtiger, in geworden. Ik geef steeds meer mijn eigen visie aan en ben minder bang voor conflicten. Dit heb ik stap voor stap geleerd, ook dankzij waardevolle coaching. Het heeft ertoe geresulteerd dat ik nu mijn eigen bedrijf run en zelf kies welke projecten voor mij waardevol zijn.”

3. Is de wereld klaar voor jouw visies?

Het kan ook zijn dat jij hele sterke idealen en principes hebt, maar dat de zakenwereld er nog niet klaar voor is. Veelvuldig hebben hooggevoeligen, met name in de corporate wereld, een lange adem nodig omdat ze niet serieus genomen worden. Ze moeten letterlijk wachten tot de maatschappij, de politiek of de CEO’s ook zover zijn. Hierdoor duurt het vaak vele jaren voordat je visies uit de verf komen en je je helemaal op je plek voelt. Dikwijks neem je pas in de tweede helft van je carriere die adviserende rol aan. Of je gaat je zelfstandig vestigen. Jaap heeft na meer dan 20 jaar ervaring in energietransitie, en door veel gezien en gereisd te hebben als technisch adviseur in ontwikkelingslanden, een breed netwerk opgebouwd. Door zichzelf als hsp te leren kennen, en door zijn uitdagingen onder de knie te krijgen, weet hij nu meer dan ooit wat hij echt waard is. Hij durft steeds meer op zijn innerlijke kompas te navigeren en hij merkt dat de maatschappij ook klaar is voor zijn visies. Door zich van binnenuit te positioneren, voelt hij meer en meer zelfvertrouwen en bevestiging in wat hij kan. Inmiddels staan organisaties die hun energieverbruik of energieproductie willen verduurzamen in de raam om hem te raadplegen.

Herken jij jezelf in Jaap? Vraag jij je ook af wanneer jouw omgeving klaar is voor jouw ideeën? Wil je ook leren om meer zelfvertrouwen op te bouwen? Of vraag je je af welke eigenschappen jij als hsp hebt, of welke uitdagingen jou tegenhouden om je roeping te volgen? Heb je hulp nodig om je volledig in je werk te profileren? Volg hiervoor één van mijn coachtrajecten:

Coachtraject Leven met hsp

Coachtraject Hsp in relaties

Volg nu de HSP Coach Training, start 31 maart 2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *