Uitdaging 5: Conflict hanteren

Samen met uitgeverij Boom leg ik de laatste hand aan mijn nieuwste boek HSP op de Werkvloer. Komende tijd post ik regelmatig content uit dit nieuwe boek. Vandaag iets over uitdagingen op de werkvloer.

Uitdaging #5: conflict hanteren

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, is een gezegde die van toepassing kan zijn op de hooggevoelige persoon. Vanwege onze harmonische aard, willen we als hsp vaak alleen maar goedheid, liefde en harmonie. We willen verbinden en vriendelijk blijven. Maar sommige situaties vragen om daadkracht en kleur bekennen. Als je te lang en te veel alles maar toelaat en goedkeurt, ontstaan en er onoverkomelijke excessen, om nemen mensen ruimte in die ze niet verdienen. Zeker als het gaat om werkrelaties, gaat het erom dat je voor jezelf en je zaak kunt opstaan. Het fijne aan minder sensitieve mensen is dat ze vaak beter zijn in conflicthantering. Ze dragen minder na. Een ruzie knalt even en daarna is alles weer vergeten. Krachtige hooggevoelige mensen zeggen dat ze om deze reden graag met minder gevoelige collega’s werken: ze hoeven minder op hun woorden te letten, minder op hun tenen te lopen, minder voorzichtig te zijn. Het leven is nou eenmaal dualistisch, het aardse bestaan kent donker en licht, dag en nacht, liefde en boosheid, ruimte en grenzen. De wijze Lao Tse zei al: “Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.” Als je een moeilijk gesprek wilt voeren, kun je het beste je innerlijke kracht oproepen en je gedrag aanpassen aan je tegenstander.

Dit doe je je door proactief te zijn: weet vooraf welk doel je wilt bereiken. Door je groot te maken en je stem volume te geven, Door niet te veel woorden te gebruiken maar in plaats ervan heldere ik-boodschappen te geven. Door stiltes te gebruiken als een krachtmeting, en zelfs in de rede te vallen als je (spreek)ruimte wordt ingenomen. Ik noem bovenstaande vaardigheden aspecten van de verticale taal. In mijn boek Winnen of verbinden; de uitdagende dynamiek tussen twee oerkrachten geef ik uitleg over de verticale en de horizontale taal. Daarin onderscheid ik die kracht die uit is op winnen tegenover de kracht die uit is op verbinden. Beide krachten zijn belangrijk, en beide krachten heb je vanaf je geboorte meegekregen.

Wil je leren om krachtig te communiceren, volg dan de online training HSP in relaties waarin ik je stap voor stap help om in je kracht te gaan staan en “bold” te communiceren.

verschijnt juni 2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *