Waar is de vader die met de knuppel de dreiging verjaagt?

In onze westerse samenleving bestaan te veel gesloten systemen die voor zichzelf voortmodderen. Gezinnen waarin kinderen beschadigd raken omdat het misbruik achter gesloten deuren en voorgevels plaatsvindt, onttrokken aan het oog van de buitenwereld. Klassen waarin leerkrachten kunnen doen waar ze zin hebben. Werkvloeren waar mannen hun machtsvertoon ongebreideld kunnen misbruiken.

Gezinnen zijn in feite niet de hoeksteen van de samenleving; gezinnen zijn een amputatie van een gezond gemeenschapsleven, oorspronkelijk in kleine nederzettingen en dorpen, waarin voornamelijk de vrouwen met elkaar en voor elkaar zorgden. Er werd in die clans als vanzelfsprekend op elkaar en elkaars kinderen gelet. Misstanden werden snel en daadkrachtig gecorrigeerd. Zo kon slecht gedrag niet van kwaad tot erger uitgroeien. Als moderne samenleving zouden we meer mogen nadenken hoe we zulke systemen weer terug creëren. We zouden meer moeten nadenken hoe we excessen bij de wortel aanpakken en uitroeien, door onverdraagzaam gedrag onmidellijk en niet te tolereren. Ook seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Kijken we naar onze evolutionaire roots dan is seksueel gedrag echter lastig te plaatsten in moderne concepten van verdraagzaamheid.  Wat we vaak nog te weinig willen begrijpen, is dat machtsrelaties en seksualiteit al sinds mensenheugenis bij elkaar horen. Mannen worden opgewonden van kwetsbare, kleine vrouwen, vrouwen worden opgewonden van stoere, grote en sterke mannen. Kracht, macht en seksualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn primitieve behoeften ook zo moielijk uit modern gemeenschapsleven weg te poetsen. Het is niet zo dat mannen hun seksuele verlangens eenvoudigweg kunnen afknijpen of oplossen, maar het is wel zo dat we als gemeenschap alerter en eerlijker kunnen omgaan met rondscharrelende hoeveelheden testosteron. 

Want testosteron is een expansieve energie. Testosteron als onderdeel van de mannelijk identiteit en energie heeft een sterke tegenkracht nodig. Als deze mannelijke kracht niet wordt ingedamd, gaat het expansieve en daadkrachtige karakter van deze energie onherroepelijk woekeren en schade veroorzaken. En die schade vloeit als vanzelf naar de zwakste plekken, oftewel naar de kwetsbaren in de samenleving. Daar kun je moreel alles van vinden, maar het is niet anders dan een energetischeen evolutionaire wetmatigheid. Het is onderdeel van natuurlijke wetten, die we niet kunnen ontkennen, daarin moeten we niet naief zijn en denken dat het zomaar verdwijnt. Het zijn primitieve patronen die we alleen collectief, met bewustzijn  en waakzaamheid kunnen signaleren en voorkomen. In het oosten spreken ze van de metaal energie: mannelijk energie is als metaal dat langdurig moet worden gevormd met veel vuur (lees: een sterke hand) en een goede mal. Anders is het zinloze energie die wegvloeit in criminaliteit, machtsvertoon en seksualiteit.

In onze moderne samenleving zijn we niet genoeg bewust van de dualiteit in ons bestaan. Naast goedheid, bestaat slechtheid, naast verbinding bestaat er afscheiding en conflict. Naast begrip bestaat onbegrip. Laten we veel misdaad toe, dan is dit omdat we té graag misstanden willen toedekken met de mantel der liefde. We willen te graag tolerant en begripvol zijn, maar ondertussen onstaan er stinkende wonden omdat we als heelmeesters te zacht zijn. Daders van seksueel geweld, jonge mannen, oude mannen, geestelijken maar ook artsen die aan onze (jonge) vrouwen en dochters zitten, komen ongestraft weg omdat we goedig wegkijken, omdat we niet durven hard optreden. Omdat de samenleving onveiligheid tolereert en verkiest boven stevig optreden ten behoeve van het goede. Wil je een zaak veranderen, dan heb je hiervoor kracht, tegenkracht nodig. 

Waarom laten vooral mannen misbruik oogluikend toe? Waarom kijken vooral mannen weg als de mannelijke energie weelderig tiert in de vorm van machtsvertoon en seksueel misbruik  Waarom kleineren mannen hun vrouwen als deze mopperen en misstanden aan de kaak stellen? Waarom luisteren mannen domweg niet en maken seskueel misbruik zo gauw mogelijk tot een non-item? Denken mannen: “het is de natuur, zo zijn we nou eenmaal gemaakt.”? Goede mannen sta op, en bescherm jullie dochters! Goede mannen, sta op en bescherm jullie samenleving! Wees een echte vader en een moedige echtgenoot. Toon karakter en handel moedig: wees de vader die met een knuppel de dreiging van zijn dochter verjaagt! Ook dit is een natuurlijke, evolutionaire impuls van de mannelijke energie. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *