Word meester van het lastige gesprek

Last van moeilijke gesprekspartners? Ben je te veel aan het pleasen? Heb je moeite om een duidelijke wens of een helder nee te communiceren? In dit blog leer ik je hoe je meester wordt van het gesprek. Leer lastige personen te sturen en ontdek hoe je scheve verhoudingen binnen één enkel gesprek naar gelijkwaardigheid kunt terugbrengen. 

Waarom zijn hooggevoeligen toch zo goed in pleasen? Dit komt omdat we als hooggevoeligen niet van conflict houden. Als hsp’s vinden we confrontaties doodeng, supervervelend of extreem ongemakkelijk. Dus zoeken we liever de weg van de minste weerstand door te pleasen, te voegen, te bemiddelen en te sussen. Dit gaat een tijdje goed, maar als we de wond te lang toedekken met de mantel der liefde, gaat het vaak verduiveld zweren en stinken. 

Het leven bestaat nou eenmaal uit liefde én conflict. Voor jezelf opkomen betekent dat je een ander soms een beetje moet kwetsen. Slecht nieuws gesprekken of iets zeggen dat een beetje pijn doet …… ja, ik weet het, het voelt bijzonder onaangenaam! 

De waarheid is: jij voelt het zo, maar een objectieve buitenstaander zal je dikwijls zeggen dat je gedrag helemaal niet pijnlijk, bot of kwetsend is. Dat het krachtig overkomt en terecht is. Dat je in je recht staat en dit als vanzelfsprekend mag uiten. Geloof me, in mijn trainingen hebben we lastige gesprekken vaak nagespeeld in rollenspellen, dus ik beroep me op objectieve ervaringen. En het fascinerende daarvan is: zelfs de gesprekspartner kan jouw zelfbewuste houding respecteren en bewonderen. Hoe vaak ervoeren we in oefengesprekken dat de ander zei: “hè, hè…nu kom je eindelijk eens op voor jezelf!”

Wil je een beetje meer opkomen voor jezelf, dan zul je meester van het lastige gesprek moeten worden, dan zul je de kneepjes van krachtige communiceren moeten leren. Meester van het lastige gesprek worden kan iedereen leren, dus jij ook. Met een goed stappenplan kun je je slaafse pleaser-gedrag afwerpen en je gezag (weer) laten gelden. 

Wil je weten hoe? Ik heb een uitgebreid stappenplan voor je ontwikkeld om dit te leren. Hieronder volgen alvast enkele zeer nuttige adviezen uit dit stappenplan.

Tip 1. Als je voor jezelf op wilt komen, zul je allereerst bereid moeten zijn om de ander te confronteren met iets onprettig of pijnlijks. Deze bereidheid is eigenlijk de allermoeilijkste stap: iets doen of zeggen dat in jouw oren en ogen onvriendelijk lijkt. Maar geloof me…het is vaak vooral in jouw ogen en oren zo.

Tip 2. De tweede stap is om je boodschap goed voor te bereiden. Dit doe je door glashelder te weten wat je wel wilt. Ontwikkel  positieve en heldere ik-boodschappen. 

Tip 3. Als je iets belangrijks aan iemand vertelt, wil je dit doen vanuit een plek van rust, kracht en zelfbewustzijn. Zorg dus dat jij een moment uitkiest, waarin jij je uitgerust, veilig en krachtig voelt. Bepaal zelf het tijdstip, de situatie, de omgeving en de vorm van communicatie.

Tip 4: Sommige mensen maken het bijzonder moeilijk om een goed gesprek mee te voeren. Ze weten je om de tuin te leiden. Om dit te voorkomen zul je hierop voorbereid moeten zijn.  In mijn training HSP in relaties leer ik je over de vier sabotagetactieken die moeilijke mensen toepassen om hun zin te krijgen. Wil je deze ook leren herkennen? Meld je dan aan voor deze superessentiele training.

Tip 6: Hsp’s ronden een gesprek vaak niet goed af, maar deze is juist bijzonder belangrijk. Wanneer rond je een gesprek af en hoe weet je dat je gesprek iets heeft opgeleverd?  In mijn training HSP in relaties vind je hierop alle antwoorden.

Volg een communciatie traject

Iedere hsp heeft eigenlijk een communicatie training nodig, want we komen allemaal lastige, krachtige en soms narcistische mensen tegen in ons leven. En zelf trappen we o zo vaak in die valkuil van pleasen, voegen en onderdanig zijn. Hoe belangrijk is het dan dat je als hooggevoelig persoon leert hoe je souverein en vriendelijk opkomt voor jezelf. Wil je ook meester van het lastige gesprek worden? Met deze heldere training van negen weken ontvang je het uitgebreide stappenplan naast inzichten over het waarom van gedrag en effectieve oefeningen die snel resultaat leveren.

Leer om de irritante slaafse pleaser in jezelf voorgoed vaarwel te zeggen. Leer om jarenlange scheve verhoudingen binnen één enkel gesprek naar gelijkwaardigheid en respect terug te brengen. Aarzel niet langer, meld je meteen aan en start meteen. Het kost je €89, een kleine investering met een grote werking. En nu met 15% korting!

Ga hier naar het zelfhulptraject HSP in relaties.  

Groei van slaafse pleaser uit naar de krachtige meester van het gesprek! 

natuurlijkhsp.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *