HSP en jarig: 4 tips

Jarig zijn als hsp? Voor veel hoogsensitieve mensen geeft een verjaardag stress. Worstel je met verjaardagen? Na de corona wil de één weer dolgraag feestjes vieren en houdt de ander het liever voor gezien. Hier vind je enkele manieren om er een creatieve draai aan te geven. 

#1 Je eigen verjaardag vieren bij jezelf thuis kan voor jou als hsp veel stress opleveren. Vooral als je alles zelf wilt regelen, als het allemaal perfect moet en je ook nog heel spontaan met iedereen wilt kletsen. Vooruit plannen is het A en O. Zorg ervoor dat het allemaal klaar ligt en staat, zodat je tijdens het feest zelf echt alle aandacht voor je gasten hebt. 

#2 Het is volkomen normaal om je verjaardag gewoon niet te vieren. Steeds meer mensen besluiten om lekker een dagje weg te gaan op hun eigen verjaardag. Wat wil je zelf? Stel jezelf deze vraag en  wees moedig om voor jezelf en je rust te kiezen. 

#3 Moet je naar een verjaardag van iemand en vrees je dat je het saai wordt? Vraag de gastvrouw/heer of je mag helpen in de keuken. Bedenk van te voren gespreksonderwerpen die jij echt leuk vindt en vraag wie er aanwezig zijn zodat je vooraf al kunt bedenken bij wie je graag gaat zitten. Geef zelf diepgang aan dat saaie feest. Blijf ook niet te lang. Een kort bezoek waarbij jij zelf iets toevoegt is meer waard dan dat je lang verplicht en geduldig uit zit te zitten. 

#4 Samen naar een feest gaan kan prettig zijn, maar soms neemt het je ook de creativiteit en moed om jezelf te zijn. Met je partner gaan, maakt je vaak passiever dan je werkelijk bent. Besluit eens om bewust apart van elkaar aan te komen. Blijf niet bij je ega of ego hangen, maar verken de ruimte in je eentje: zoek mensen op die je echt leuk vindt. En verlaat het feest op het tijdstip dat jij wilt gaan, of je partner wel of niet mee wilt.

Hulp nodig met je hsp zijn? Als psycholoog help ik je met al je vragen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *