Perfectionisme te lijf gaan met deze drie tips

Als hsp herken ik mij in veel aspecten die horen bij de hoogsensitieve persoonlijkheid behalve in die van perfectionisme. Deze lastige karaktertrek die veelvuldig met de persoonlijkheid mee komt is gelukkig aan mij voorbij gegaan. Vermoedelijk omdat ik vrijwel geen angst ken. Want wat perfectionisme eigenlijk is, is de angst om fouten te maken. Oftewel, de hoogstaande en irreële verwachting aan onszelf dat we volmaakt zijn.

Hoewel het streven naar perfectie je kan helpen doelen te bereiken, zie ik in de praktijk toch vaak het omgekeerde fenomeen. De lat ligt zo hoog dat perfectionisten geen stappen durven zetten. Ze schuiven deadlines eindeloos voor zich uit en worstelen met het vertrouwen in de eigen kunnen. Eerst nog deze training volgen…….of eerst nog dit detail verbeteren aan mijn website alvorens ik echt mijn coachpraktijk begin. Herken je die? Perfectionisten overtuigen zichzelf er voortdurend van dat iets minder dan perfect niet goed genoeg is en dat falen geen optie is. Perfectionisme wordt dan iets humorloos en doorgekauwd. Een ongezond copingmechanismen die de blik vernauwt, snel tot verzuring leidt en je trillingsniveau en dat van anderen alleen maar verlaagt. 

Pak je perfectionisme aan met het vijf stappenplan van Susan

Boek een I love me coachpakket met korting

Wat kun je doen?

#1 Vind jij als HSP ook pseudo-comfort in perfectionisme als een manier om je gevoelens van angst te beheersen? In plaats van jezelf voor je kop te slaan over fouten en onvolkomenheden, beschouw fouten liever als kansen en leermomenten. Ze maken deel uit van je spannende reis hier op aarde. We manifesteren allemaal een hele hoop onzin, het merendeel van dat wat op aarde ontstaat door mensenhanden kun je sowieso met een korrel zout nemen. Denk niet dat wat anderen produceren zo veel geweldiger of nuttiger is dan dat van jou. Ook jij mag knutselen en hobbyen met je projectjes en producten. 

#2 Ben jij een fanatieke HSP die de tendens heeft om té grootste plannen te maken? Als je alleen maar aan het grote geheel denkt, heb je wellicht de neiging jezelf te overweldigen door alle details. Misschien zie je slechts een perfect eindresultaat en vergeet je te genieten van de kleine stapjes. Doordat ik geleerd heb om gewoon iedere dag iets te doen en mijn werk dan te laten rusten (af of niet af) geef ik mijzelf de tijd en vrijheid om uiteindelijk grootste dingen te manifesteren. Zet dus kleinere, realistische stappen in de richting van je einddoel en geniet van het pad. 

#3 Iedere keer dat je het kritische stemmetje hoort, stop dan even en neem de tijd om je te verbinden met die stem en het gevoel dat er onder zit. Is de stem wel van jou? Of van een strenge ouder? Wees aardig voor jezelf en geef jezelf dat schouderklopje of die hug, die je toen niet hebt gekregen. Neem jezelf in je armen en zeg hoe geweldig je bent. Spreek tegen het kleine kind of jongvolwassene, die je ook nog bent, met compassievolle woorden. Houd van jezelf, onvoorwaardelijk en zonder aarzeling! Boek een coachpakket waarin ik je met mijn vijf stappenplan verder help. Vraag dan om spirituele begeleiding. Gegarandeerd licht de omgeving onmiddellijk op en ontvang je zelfs een gevoel van humor of een positief teken van één van je engelen.  

Boek een coachpakket waarin ik je met mijn vijf stappenplan verder help

Of bestel een reading of coachinggesprek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *