Zeven kenmerken van een spirituele relatie

Je hebt er mischien wel eens van gehoord: een spirituele relatie. Het is een vorm van samen zijn die zich bewust onderscheid van de relaties van onze (voor)ouders. Een spirituele relatie is allesbehalve vanzelfsprekend: als je alleen maar op zoek bent naar comfort of gemak, dan ben je er niet op de juiste plaats. Waar draait het dan wel om in een spirituele relatie? Lees hier over zeven essentiele kenmerken. 

#1 Emotionele groei als doel

Een spirituele relatie is een helingsproces. In een spirituele relatie ben je voornamelijk op zoek naar hoe jij en je partner kunnen groeien naar heelheid. Je bent er om vreugde, ervaringen, liefde en tijd met elkaar te delen zonder dat je de ander claimt als vervulling van dat geluk. Je tracht iedere keer alert te zijn als je jezelf of de ander tekort doet, inschikt, verstrikt of weggeeft. Je blijft op eigen benen staan en helpt elkaar groeien naar nog meer bewustzijn. Jan Geurts zegt in Verslaafd aan Liefde over de spirituele relatie: “Gooi meteen al je angsten op tafel als je bij elkaar komt.” Door er vanuit te gaan dat je (heel veel!) schaduwzijden hebt – dus alles behalve perfect bent – zeg je eigenlijk tegen de ander: druk maar op mijn knoppen, dan probeer ik mijzelf in ieder moment zo eerlijk mogelijk in de ogen te kijken. Spirituele paren zijn niet beter of verder dan anderen, ze hebben ook wonden en trauma’s, maar ze beseffen dat deze wonden onvermijdelijk worden geraakt in de relatie.

#2 Een nuchtere start

Het begin van een bewuste relatie is al anders. Je bent wat alerter en rent niet naief en enthousiast in de armen van de ander. De roze bril is een ingeboren tool om voort te planten. De illusie dat de ander dé meest geweldige persoon op aarde is, is goed voor sperma en blije eicellen. Het is een illusie die je meteen mag doorprikken. Met name ls je ouder bent, je rugzakje draagt en inmiddels wel weet welke fasen er volgen op die eerste illusoire begoocheling, is de verliefdheid een mooie maar misleidende start. In plaats van jezelf in de armen van een relatieve vreemde te werpen, blijf je in een spirituele relatie vanaf het begin bewust op eigen benen staan, ook al voel je je waanzinnig tot de ander aangetrokken. Je balanceert verstand en gevoel en houdt de aannames en irreëel verwachtingen scherp in de gaten. Je bent niet met de ander om je natte droom te vervullen of je angstdromen te bezweren maar om juist volledig bewust en wakker te worden.

#3 Fluïde in plaats van vaste rollen

Spirituele liefdespartners trekken overgeërfde een aangeleerde aannames over trouwen en rolpatronen in twijfel. Ze beseffen waarom traditionele liefdesrelaties vaak zo ongelukkig en uitgeblust eindigen. Ze doorzien dat klassieke relatievormen de neiging hebben om groei (van de ander) te onderdrukken onder het mom van ” ja, maar dat hadden we twintig jaar geleden niet aan elkaar beloofd!“.  Traditionele relaties gaan uit van codependentie en verstrengeling. Je bent pas volledig één in tweezaamheid. Hiermee fixeer je de ander in een rol die jou goed uitkomt. Hier falen de meeste traditionele romantische liefdesrelaties dan ook. Een bewuste relatie is fluïde: je bent niet gehecht aan een vooropgezette uitkomst. Je voelt je er wel verantwoordelijk over en je gaat absoluut een commitment aan om je beste beentje voor te zetten, maar je hebt geen verwachtingen (of stiekeme fantasieën) over de toekomst of de ander.

#4 Eerlijk en oprecht communiceren

De bewuste of spirituele relatie is zo eerlijk en open als mogelijk. Je geeft elkaar de ruimte om alles te voelen en uit te spreken. Je vindt het misschien niet leuk wat je hoort, maar je bent bereid om getriggerd te worden als dit betekent dat je partner authentiek kan zijn. De ander is geen vervulling van jouw fantasieën, geen bezit en geen belofte. De rauwheid van de eerlijkheid kan pijn doen, maar pijn is een weg naar heling en bevrijding. “The best way to is mostly through.” Voor mij betekent dit vooral loslaten van verwachtingen en de behoefte de ander te willen veranderen. Praten en communiceren zijn essentieel in een spirituele relatie. Bewuste paren lopen niet met een grote boog om uitdagingen heen, maar gaan ze ze goed mogelijk aan.

#5 Hemel en aarde

Bronnen van kracht en balans zijn niet de ander. Je weet dat de belangrijkste bron van geluk niet te vinden is in één enkel individu, maar in de schepping als geheel. Je laaft je daarom iedere keer weer aan Moeder Aarde en de natuur om in balans te komen, en je richt je tot je spirit guides, mediteert of onderhoudt je geloof voor begeleiding en liefde. Goed geaard zijn, tijd alleen doorbrengen, mediteren of bidden zijn een wezenlijk aspect van een spirituele relatie. De twee bronnen hemel en aarde zijn je peilers en vaste begeleiders: je vergeet nooit dat je deel van een groter geheel bent. Hierdoor zie je voortdurend de relativiteit van jezelf en je relatie. Het aardse leven is slechts een fase, een leerschool, een tijdelijk verblijf waar je mag genieten, helen en (mooie dingen!) manifesteren. 

#6 Wat zou LIEFDE doen?

De liefde wordt GROOT geschreven. Met anderen woorden, op ieder moment dat het moeilijk wordt, vraag je jezelf af: wat zou LIEFDE hier doen? Zo wordt de relatie een helende reis waarbij je de verschillende nuances van je relatie blijft zien. Als ik iets onverdraagzaams in mezelf tegenkom, ga ik naar binnen, mediteer of maak een wandeling in de natuur. Ik probeer uit mijn beperkte ego te stappen en mezelf te verbinden met de universele liefde. Als bewust partner ben ik zo veel mogelijk toegewijd om de belichaming van LIEFDE te zijn. Dat lukt me zeker niet altijd, maar dat geeft niet. De intentie is voldoende. Het ultieme doel is niet om je blind te staren op de navel van de ander, maar zo oprecht mogelijk naar jezelf te kijken. Je hoeft nergens naartoe: je BENT immers al liefde, je bent immer al thuis.

#7 De mensheid helpen helen 

In een spirituele relatie draait het niet om wij ten opzichte van de ander of de wereld. We kruipen niet met z’n tweeën in een schulpje. Een bewuste liefdesrelatie is bovenal een kans om oordeelloos en compassievol met de hele wereld om te gaan en te zien dat we in feite al één zijn. Het is toegewijd zijn aan een hoger doel, namelijk: de mensheid en de aarde helpen helen. Een spirituele relatie of bewuste relatie betekent: niet krampachtig de helft van een paar zijn, maar voelen dat ieder mens licht is en dat we allemaal hier op aarde zijn om ons zo goed mogelijk te laten leiden door liefde. Als je toe bent aan een spirituele relatie, voel je heel sterk dat jouw bezoek op aarde bedoeld is om als individu “volledig in je liefdevolle kracht te groeien” en zodoende zo veel mogelijk van dit overstromende gevoel aan de wereld te geven. In plaats van je te laten leiden door je kinderlijke verlangens  “I need you, I need you, I need you” te groeien naar “I am that I am”.

Wil jij ook een spirituele relatie? Ik kan je helpen om deze te vinden. 

Volg het I LOVE ME traject

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *