5 kenmerken van hsp’s op het werk

#1 Het gevaar van oververmoeidheid en burn out 

Laat ik meteen de vervelendste opnoemen. Hoogsensitieve werknemers lopen helaas meer risico op een burn-out. Dit blijkt uit cijfers van de onderzoeken naar hooggevoelige medewerkers van Esther Bergsma en de Nijmeegse onderzoeken Greven, Bakx en Bas. Uit cijfers van Esther Bergsma’s onderzoek naar hoogsensitiviteit en burn out onder 5500 participanten blijkt dat in Nederland maar liefst 57% (van alle 1500 Nederlandse respondenten) in het verleden een burn out heeft gehad. Dit staat in schril contrast met het landelijke gemiddelde van 15% van de vrouwelijke beroepsbevolking en 8% van de mannelijke. Wereldwijd blijkt dit percentage zelfs nog hoger te liggen (75% in Bergsma’s onderzoek). Hoewel deze diagnoses zelfgerapporteerd zijn en mogelijk kleine afwijkingen vertonen met wat officieel wordt beschouwd als burn-out, zijn de resultaten niettemin schokkend. Een teken dat HSP’s beduidend meer uitdagingen hebben dan de gemiddelde persoon. Deze en andere onderzoekscijfers geven een klare indicatie dat er mogelijk iets belangwekkend aan de hand is, waar we nader naar moeten kijken. Ze zeggen iets over hoe hooggevoelige mensen zich verhouden tot hun werk; en dat deze problematischer is dan gemiddeld.

Esther Bergsma: “Ervan uitgaande dat 20% van de mensen HSP is, dan zouden 3 op de 4 mensen met een burn-out mogelijk hoogsensitief zijn en zou je kunnen stellen dat HSP een drie keer groter risico lopen op een burn-out.”

#2 Gedreven en diep

Als hoogsensitief persoon ben je wel degelijk anders. Je hersenen verwerken meer dan de gemiddelde mens. Dat is niet erg zo lang je je niet gaat aanpassen aan de meerderheid. Want als je je te zeer voegt naar de norm van anderen, doe je gauw dingen die niet goed voor onszelf zijn. Niet alle hsp’s zijn natuurlijk hetzelfde. Als hsp heb je ook nog veel andere eigenschappen en interesses die je tot een uniek wezen maken. Als je geen rekening houdt met je hooggevoeligheid, dreig  je jezelf te overvragen, weg te geven of onder de voet te laten lopen. Als je hoogsensitief bent, werk je vooral consciëntieus, gedreven en intensief doordat je meer prikkels binnenkrijgt en deze diepgaander verwerkt. Hsp’s kunnen niet anders dan diep en gedreven werken, waardoor ze opvallen door motivatie, hard werken en loyaliteit. Oftewel, door je uitgebreide prikkelverwerkingssysteem heb je een sterk ontwikkelde intrinsieke motivatie, wat betekent dat je als individu vanuit je eigen verlangen aan de slag gaat. Straf en beloning, beschaming of onderdrukking zijn vormen van extrinsieke motivatie. Hsp’ kunnen erg slecht tegen extrinsieke motivatie.

#3 Sfeergevoelig 

In hetzelfde onderzoek van Bergsma onder 5500 hooggevoelige respondenten bleek de grootste stressfactor op het werk een slechte sfeer te zijn. Een slechte werksfeer beperkt de hsp meer dan de gemiddelde persoon. Als er sprake is van een slecht werkklimaat, lukt het de helft van de hoogsensitieve werknemers uit het onderzoek van Bergsma niet meer om goed te functioneren. Nu is er op iedere afdeling wel wat en lopen er in ieder bedrijf wel enkele lastige mensen rond. Ronduit uitdagend voor de harmoniebehoeftige hsp. De meeste problemen ervaren hooggevoelige mensen dan ook op het vlak van sociale situaties. Aspecten die horen bij een goede sfeer, zijn een kundige leidinggevende (want die zet immers de toon), voldoende autonomie en ruimte om in stilte te kunnen werken, het terugdringen van roddelende, pestende of ondermijnende collega’s.

#4 Betekenisvol werk 

Voor een hsp is werk veel meer dan louter een bezigheid, die geld opbrengt. Als hsp zoek je zingeving, diepgang en betekenis is alles wat je doet. Een hoog salaris, doorgroeimogelijkheden en aanzien zijn voor jou vaak minder relevant dan het gevoel een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Je weet dikwijls dat je hier op aarde bent gekomen om je soul purpose te volgen. Je hebt daarnaast een gevende werkhouding. Het werk is meer dan alleen de beloning in geld. Het is een missie en soms een levenslange zoektocht waarbij het niet ongebruikelijk is dat je meerdere keren een carrièreswitch maakt. Als jouw intrinsieke doel (roeping) niet meer past bij het bedrijf waar je werkt, of  je expertise en tijd dragen niet meer bij aan dat doel, dan ga je weer op zoek. Hsp’s zijn daarom vaak laatbloeiers of langbloeiers. Als jij op je pad zit, zal je leidinggevende, collega of klant dat ook merken. Je gaat stralen, voelt je sterk en komt weer in een flow. Er is vaak moed voor nodig om een weg te kiezen die de ware weg is.

#5 Herstelmomenten 

Je wordt nooit minder hoogsensitief. Wel kun je je werkende bestaan zo inrichten dan je voldoende herstelmomenten inbouwt. Herstelmomenten (micropauzes) en (wanneer nodig) een rustige omgeving om jezelf te concentreren zijn voor hsp’s nog belangrijker dan voor niet-hsp’s. Bewust zijn van de effecten van te veel prikkels behoort niet alleen tot een re-integratietraject na een burn out maar horen standaard aandacht te krijgen. Consciëntieus werken vraagt om regelmatige herstelmomenten om te ontprikkelen en weer op te laden. Micropauzes zijn effectiever dan je denkt; korte momenten waarop je even kunt doorademen en ontprikkelen. Welke activiteit je tijdens de micropauze onderneemt, blijkt een belangrijke factor in het nut van die pauze. Vaak nemen we onbewust een pauze die sociaal georiënteerd is, zoals het helpen van een collega. Het helpen van een collega of iets anders doen dat werkgerelateerde is, leidt juist tot negatieve emoties en daarmee tot meer stress. Werkgerelateerde micropauzes verminderen juist het welzijn. Fysieke activiteiten daarentegen, zoals stretchen of wandelen, verminderen vermoeidheid en stress.2 Als je zulke fysieke bezigheden dagelijks inbouwt, bouw je stress  af. Op dit vlak is er nog veel verbeterpotentiaal voor werkgevers om een omgeving te creëren waarin werknemers zich niet bekeken, beoordeeld of schuldig voelen als ze even voor hun lichaam zorgen.

 

  1. Bron:https://hoogsensitief.nl/hsp-werkstress-in-diagrammen en https://hoogsensitief.nl/hsp-and-burnout-international-research/
  2. Bron: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/micropauzes-van-10-minuten-helpen-burn-out-voorkomen/#:~:text=Micropauzes%20op%20het%20werk%20verbeteren,een%20nieuwe%20studie%20in%20PlosOne.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *