HSP en geld: 5 uitdagingen

Geld verdienen was voor mij nooit een doel op zich. Toen ik jong was al niet. Het doel van het leven was voor mij om anderen vooruit te helpen. Deze altruïstische houding heeft mij in het leven ver gebracht. Er is niets zo vervullend als goed doen voor anderen. Maar het veroorzaakte ook dat ik menigmaal om geld verlegen zat, en er ronduit stress van kreeg. Geld is nog altijd een taboe thema waar we niet graag over praten. Volgens mij wordt het hoog tijd dat we dit onderwerp onder de loep nemen en uitleggen waarom hooggevoelige mensen er vaak mee worstelen.

Er zijn meerdere redenen waarom financiën vaak een uitdaging zijn voor hoogsensitieve mensen. In een tijd waarin alles steeds duurder wordt en een gemiddelde fulltime baan nauwelijks nog voldoende oplevert om van rond te komen, is praten over geld geen overbodige luxe. Tijden veranderen en de opportunistische mens van vandaag kiest steeds vaker voor flexwerken, home-office of beleggen als bijverdienste, oplossingen om in een zo groot mogelijke vrijheid te genieten van een optimale Money-life Balance. Maar komen de hsp’s op dit terrein ook mee? Waarom hebben wij nogal eens een aversie tegen het snelle geld en dubieuze online verdien-modellen.

#1 Een groot gevend hart

Hoogsensitieve mensen vinden geld vaak geen prioriteit, tot ze merken dat ze niet zonder kunnen. Als geldproblemen tot stress lijden en we links- of rechtsom moeten erkennen dat geld wel een rol van betekenis speelt, hebben we vaak al heel wat hobbels genomen. De meeste hsp’s hebben een groot sociaal bewustzijn en zijn van nature zeer altruïstisch. Geld verdienen is voor de onbaatzuchtige hsp geen doel op zich. Geven past ons beter dan nemen. Vroeg of laat ontdekken we echter dat we leven in een wereld die door economische belangen gedreven wordt, waarin geld helaas wel een bepalende rol speelt. Dit kan ons verbazen, frustreren en beperken. We ontdekken dat lang niet iedereen diezelfde gevende basishouding heeft. Gevolg: financiële zorgen leiden tot stress en soms zelfs burn out.

#2 Modale beroepen met een hoge werkdruk

Veel hoogsensitieve mensen kiezen voor beroepen in de zorg en het onderwijs. Beroepen met een modaal inkomen, zonder grote groeimogelijkheden. Essentiële beroepen die er absoluut toe doen maar waarop de overheid genoodzaakt bezuinigt, terwijl de werklast niet minder wordt. Kortom, het zijn beroepen waarin hard gewerkt wordt en vallen onder de beroepen met de hoogste werkdruk. Niet voor niets zijn het de sectoren met de grootste kans op burn out. De voornaamste klacht bij een burn out is de geestelijke uitputting die langer dan zes maanden voortduurt. Als je als gevolg van een burn out nergens zin in hebt, humeurig bent en leidt aan concentratieproblemen, zul je niet gauw creatieve oplossingen bedenken om aan meer geld te komen.

#3 Wars van cijfermatigheid en commercie

Andere  hoogsensitieve personen hebben een creatieve, artistieke inslag en zijn van nature dikwijls kunstenaars. Een niet-essentieel beroep met traditioneel een onzeker bestaan. Voor veel kunstenaars is commercie niet iets dat past bij het echte vakmanschap, maar de realiteit is dat er slechts een handvol kunstenaars ontdekt en succesvol wordt. Fulltime kunstenaar zijn, lukt alleen succesvol als er geld in het laadje komt. Hsp’s die hun passie of roeping volgen, wat vaak zo mooi klinkt en zelfs aangemoedigd wordt in coaching, hebben moeite met de zakelijke, cijfermatige kant van het leven.

 

“Ik kan alleen maar een baan hebben in lijn met mijn hart.”

#4 Inspirerend wonen

Terwijl sensitieve mensen vaak kiezen voor een empathische of creatieve baan, die overeenstemt met hun innerlijke roeping, is de behoefte aan schoonheid en een fijne  omgeving onverminderd groot. Prettig wonen is voor de omgevingsgevoelige hsp essentieel. Een omgeving zonder herrie en lelijkheid is echter toenemend weggelegd voor de bovenmodaal inkomens. “Drie hoog achter de parkeerplaats” is  geen optimale woonomgeving voor een hsp, maar steeds vaker wel de realiteit. Is je behoefte aan groen, natuur en schoonheid of een karakteristieke omgeving groot, dan zul je bereid moeten zijn meer uit te geven. Mooie locaties komen natuurlijk met een prijskaartje.

#5 Impulsaankopen

En dan is er nog een reden waarom hsp’s kunnen worstelen met geld. Gevoelige mensen, in het bijzonder die met een sensatie zoekend karakter, kunnen ook meer last hebben van impulsaankopen. Impulsaankopen zijn uitgaven die niet weldoordacht zijn, maar een tijdelijke dopamine boost geven. Recent onderzoek heeft aangetoond dat we eerder geneigd zijn impulsief iets te kopen door honger. Het stofje ghreline, het hongerhormoon, speelt een rol in het maken van impulsieve keuzes. Het heeft invloed op beloning gerelateerd gedrag, zoals keuzes die je maakt over geld. In de omgang met geld kunnen sensitieve mensen soms nog wel wat opsteken. Sparen en verstandig omgaan met geld kun je tot op zekere hoogte leren.

HSP Coaching nodig?

Geldzorgen en armoede zijn een stil lijden, waar we onze ogen niet voor hoeven sluiten. Laten we eerlijk zijn en elkaar helpen om dit probleem aan te pakken. Wie graag snel geld wil verdienen, hoeft zich hiervoor niet te schamen. Er zijn tegenwoordig steeds meer flexibele opties, en online werk dat je vanuit je huiskamer of zelfs slaapkamer kunt doen. Voor de gevoelige persoon kan dit de perfecte oplossing zijn. Wanneer je ervoor kiest om meerdere manieren met elkaar te combineren, kun je best gemakkelijk meer geld verdienen. Wil jij ook praten over een beter Money – Life Balance, maak een afspraak dan zetten we gezamenlijk jouw opties op een rij.

HSP Coaching nodig?

Volg een HSP traject rondom grenzen en werk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *